De olika typer av tygblöjor

Här kommer det! Min allra första guide! Det tog lite längre tid än planerat, ni får ursäkta mig för det, det är fortfarande lite jobbigt för mig att skriva längre texter i svenska (och det finns säkert många misstag kvar, men förhoppningsvis är det bra nog at alla förstår den här liten guide) 

När jag först bestämt mig att använda tygblöjor hade jag ingen aning att det fanns så många olika typer och när jag började min ”forskning” blev det överväldigande ganska fort. AIO, vikblöja, PUL, ullkur, boosters, mm. Jag ville bara veta vilket system är bäst. Sanningen är att det inte finns ett system som är bäst, olika system passar olika livsstil, familjer, kroppsform, budget och även ålder. Det bästa råd men kan ge är att prova lite av varje.

Varje olika typer av tygblöjor kommer i tid att även få sin egen, mer detaljerat inlägg!

 

AIO (allt i ett):

 
Jo, namnet säger ju allt. Här finns inga lösa delar, det är den tygblöja som liknar mest en engångs – den består av en PUL skal med ett absorberande inlägg som är fastsydda. Fäst den på bebisen, ta av, tvätta och använda igen!

      Fördelar: Finns så gott som ingen inlärningsprocess, det går fort och det är enkelt!

      Nackdelar: Dyr, tar lång tid att torka, svårt att justera absorptionsförmåga, kan endast användas en gång innan den måste tvättas

      Min åsikt: Om du har råd tycker jag att det är bra at ha åtminstone ett par AIOs. Man vill ju kunna bytta blöja snabbt och enkelt ibland. Perfekt blöja att ha i skötväska, för babysitters eller till förskolan.

 Pockets: 

 Bilder: Rumparooz pocket, Blueberry pocket
 
Ett PUL skal med ett torrskikt (oftast i fleece) inuti. Utrymme mellan skalet och fleecen skapar en ficka där man stoppar nån slags absorberande inlägg. Pockets är ofta sålda med inlägg men man kan med fördel stoppa dem med vad som helst (jo, även en gammal tshirt tex!)

     Fördelar: Fort och enkel att använda precis som en AIO när den är stoppad. Man kan justera absorptionsförmågan, torkar fortare och är billigare än en AIO.

     Nackdelar: Ganska dyr, ett extra moment med stoppning innan och efter tvätt, kan endast användas en gång innan den måste tvättas.

     Min åsikt: Pockets är billigare än AIO men man använder dem på samma sätt – de är alltså också perfekta skötväska, babysitters och förskola blöjor. Man blir snabbt trött på att stoppa inlägg in och ur pockets men det är okej så länge man inte har en hela stash av dem tycker jag. En stor nackdel enligt min mening är att det är nästan alltid inlägg i microfiber som kommer med en pocket, och microfiber är inte det bästa…

 

AI2/hybrid (allt-i-två)

 Bilder: Gdiapers M med två Little lamb bambu inlägg, Best bottoms med deras egen large bambu inlägg, Blueberry capri med en Grovia infant prefold

En allt-i-två är ett system som består av en PUL skal där man lägger i ett absorberande inlägg. PUL skalet används flera gånger tills den är smutsigt, man byter alltså endast inlägget vid blöjbyte.  Vissa märker säljer AI2 system med skal och passande inlägg (grovia, gdiapers mm), men en vanlig PUL skal där man ligger i en vikblöja eller prefold är faktiskt också en AI2. En AI2 kallas för ”hybrid” när en ingångs inlägg används istället för en i tyg.

       Fördelar: Billigare då man använder samma skal flera gånger, det går att välja mellan tvättbart och engångs inlägg, ganska enkelt

       Nackdelar: Extra moment vid blöjbyte

       Min åsikt: Ingen favorit här hemma, jag har sålt eller är på väg att sälja alla mina AI2. Det känns som att dem är en kompromiss mellan AIO och vikblöjor som inte passar oss. Jag tycker dock att det kan bli en perfekt lösning för en familj med en tajt budget om man använder vanliga skal + vikblöjor/prefolds som inlägg.

Formsydd

Bilder: little lamb bambu storlek 1, Kissing blake OS

En blöja som ser ut som en AIO/pocket men saknar en vattentätt ytterlager. Man behöver ett PUL skal eller ullbyxor ovanpå. Hela blöjan är tillverkat av absorberande material (bomull, bambu, hampa eller en blandning av dessa) vilket är utmärkt för längre sovstunder, storkissare och äldre bebisar.

       Fördelar: Kan bli billigare, enkelt att använda, 360 grader absorptionsförmåga, absolut bästa nattblöjor. Skal går att återvända om inte smutsigt.

       Nackdelar: Extra moment med PUL/ull byxor, ofta ganska klumpig, lång torktid

       Min åsikt: Jag älskar formsydda blöjor!! Använder man ullbyxor istället för ”vanliga” byxor så försvinner den extra momenten (formsydda + ullbyxor istället för tex AIO + byxor). Är man redo att betala ganska mycket finns det en massa så kallad ”hybrid formsydda” att köpa ifrån USA med hundratals mönster som är blöjornas Rolls Royce helt enkelt.

Prefolds

 Bilder: Grovia prefolds (infant och infant long storlek)

Jo, precis som AIO säger namnet allt. Det är en ”pre-vikta” fyrkantigt tygstycke som ser ut som en mindre vikblöja och som har redan flera lager i mitten. En prefold är inte vattentätt och behöver en PUL skal eller ullbyxor ovanpå

        Fördelar: Billigt, enklare än vikblöjor, mångsidig. Skal går att återvända om inte smutsigt.

        Nackdelar: Man måste köpa flera storlekar, tar tid att torka, finns en viss inlärningsprocess, ingen bra babysitter eller förskolan blöja

        Min åsikt: Prefold är en bra lösning om man tycker att vikblöjor är lite skrämmande. En vikblöja eller prefold fäst runt bebisen med en PUL skal är det bästa system för amningsbajs. De kan med fördel viks i 3 och bli stoppad i pockets / lagt i PUL skal när de har blivit för små för att fästa runt bebisen

Vikblöjor

 

Bilder: Imse Vimse bomull vikblöja (85x85), Fruit of the womb green apple caramel infant size vikblöja, Disana organic (80x80)

 

Det är vad din mormor använde! Ett fyrkantigt tygstycke i bomull, bambu eller hampa som man viker och fäster på bebisen alt använder som ett inlägg. En vikblöja är inte vattentätt och behöver en PUL skal eller ullbyxor utanpå.

      Fördelar: Billigt, lätt att tvätta, snabbt att torka, kan anpassas efter behov med olika vikningar, mångsidig. Skal går att återvända om inte smutsigt. Det är också den enda riktigt one-size blöja som passar såväl nyfödd som förskolebarn.

      Nackdelar: Det finns en viss inlärningsprocess. Man måste vika den innan användning. Ingen bra babysitter eller förskolan blöja

      Min åsikt: Det är alltid bra att ha vikblöjor! Här hemma används dem också som spytrasa, skötbäddsöverdrag, madrasskydd, solskärm till babyskyddet med mera! En vikblöja eller prefold fäst runt bebisen med en PUL skal är det bästa system för amningsbajs.

PUL-skal eller Ullbyxor

 Bilder : Bluberry capri, Nicki's pull-on coverHumbird wrap, Disana soaker, Manamonii upcycled longies (finns inte längre)

Behövs över icke-vattentäta blöjor (vikblöjor, prefolds och formsydda)

PUL-skal: En blöjbyxa i PUL (laminerad polyester) som fungerar som en vattentätt ytterlager ovanpå vikblöjor, prefolds eller formsydda blöjor.

Ull-byxor: Används precis som PUL ovanpå vikblöjor, prefolds och formsydda blöjor. Det finns flera olika modeller att köpa, tex skal, korta eller långa byxor. Ull behöver kuras med lanolin (ullfett) för att vara vattentätt.

Tack för att du läst min liten guide !

Om du förstår engelska och har typ 30 min på dig, titta på ”cloth diapering 101” serier på youtube! Det är en liten guide i 7 delar som gör ett kanonjobb med att förklara vilka typer finns och hur dem fungerar. MEN snälla IGNORERA hennes tvättråd som är det värsta! Ett inlägg om hur man tvättar tygblöjor kommer inom kort!